Μήνυμα Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής

Σκοπός, Ομάδα, Τρόπος λειτουργίας
Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
admin_exae
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 24
Εγγραφή: 24 Μαρ 2020, 01:43

Μήνυμα Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής

Δημοσίευση από admin_exae »

Αγαπητοί συνεργάτες καλημέρα σας.

Όπως συζητήσαμε στις τηλεδιασκέψεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης Οργανωτικών ΣΕΕ θα πρέπει όλοι μας να είμαστε σε ετοιμότητα για να υποστηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς στο εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουμε διαβιβάσει στο ΥΠΑΙΘ τα στοιχεία των ομάδων υποστήριξης όλων των σχολικών μονάδων της Αττικής που μας έστειλαν οι ΔΔΕ καθώς και τα επικαιροποιημένα στοιχεία των ΣΕΕ. Θα ζητηθούν σύντομα στοιχεία για τα Γυμνάσια και Δημοτικά. Πρόκειται να γίνει κατανομή των σχολικών μονάδων των Διευθύνσεων που θα λάβουν μέρος στην στις αναμενόμενες τηλεδιασκέψεις και ο προσδιορισμός της ώρας πραγματοποίησής αυτών.

Όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίησης της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας για την Πιλοτική Εφαρμογή της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης αρχικά στα μαθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων των μαθητών της Γ΄ Λυκείου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δ. Ε. θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον συντονισμό της προσπάθειας. Στο πλαίσιο αυτό σας παρακαλώ να κάνετε τις δέουσες ενέργειες, έτσι ώστε οι Σ.Ε.Ε. εκάστου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., να παράσχουν την απαραίτητη επιστημονική, παιδαγωγική και τεχνική βοήθεια στους εκπαιδευτικούς των Λυκείων αρμοδιότητάς τους.

Στις κρίσιμες συνθήκες που βιώνουμε, απαιτείται να προσδιοριστεί με σαφήνεια τον τρόπος τεχνικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο αυτό με την εποπτεία της ΠΔΕ Αττικής σε κάθε ΠΕΚΕΣ της Αττικής σε συνεργασία με τους Διευθυντές Δ. Ε. δημιουργείται υποστηρικτική ομάδα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η υποστηρικτική ομάδα μπορεί να αξιοποιεί τον εξοπλισμό του ΠΕΚΕΣ ή της ΔΔΕ και να λειτουργεί εξ αποστάσεως. Η ομάδα τεχνικής υποστήριξης οργανώνεται από τον ΣΕΕ Πληροφορικής. Μετέχουν δικαιωματικά οι Υπεύθυνοι των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλοι ειδικοί που διαθέτουν γνώσεις και δεξιότητες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (π.χ. εκπαιδευτικοί κλ. ΠΕ86 σχολείων ή Α/θμιας ή Β/θμιας Εκπαίδευσης ή αποσπασμένοι στις Διευθύνσεις, Επιμορφωτές Β' Επιπεδου Πληροφορικής, άλλοι ΣΕΕ). Η επιλογή των μελών της ομάδας τεχνικής υποστήριξης γίνεται από τον ΣΕΕ Πληροφορικής εκάστου ΠΕΚΕΣ.

Κάθε ομάδα δημιουργεί ένα help desk με δυνατότητα δημιουργίας χώρου (sessions forum) υποστήριξης των εκπαιδευτικών. Η κάθε ομάδα θα έχει λογαριασμό στην πλατφόρμα και ετοιμότητα μέσω email. Για λόγους ταχείας και αποτελεσματικής διαχείρισης οι ερωτήσεις των εκπαιδευτικών θα πρέπει να περιορίζονται μόνο σε τεχνικό επίπεδο και να μην επεκτείνονται σε άλλα άσχετα θέματα.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερφόρτωσης του συστήματος, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης μεριμνούν έτσι ώστε, οι τεχνικές απορίες των εκπαιδευτικών να λύνονται πρώτα σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Αν δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν από την ομάδα υποστήριξης του σχολείου, τότε την επικοινωνία με το HelpDesk του ΠΕΚΕΣ αναλαμβάνει κατά προτεραιότητα ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Πληροφορικής της σχολικής μονάδας. Η υποστηρικτική ομάδα του ΠΕΚΕΣ δίνει ομαδοποιημένες απαντήσεις που αναρτώνται στο forum και σε περίπτωση αδυναμίας απάντησης, τότε ιεραρχικά παραπέμπει τα θέματα στην κεντρική ομάδα του ΥΠΑΙΘ.

Παρακαλώ τους ΣΕΕ Πληροφορικής των ΠΕΚΕΣ να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία Ομάδων Τεχνικής Υποστήριξης Εκπαιδευτικών και στη δημιουργία του HelpDesk, έτσι ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Παρακαλώ τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να παράσχουν την υποδομή και τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό, εφόσον δεν υπάρχει στο ΠΕΚΕΣ, και να βοηθήσουν στη δημιουργία των ομάδων τεχνικής υποστήριξης των ΠΕΚΕΣ. Επίσης να ενημερώσουν τις σχολικές μονάδες, έτσι ώστε να εδραιωθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ όλων των συντελεστών που εμπλέκονται στην τηλεκπαίδευση. Παρακαλώ επίσης τους Οργανωτικούς Συντονιστές/στριες των ΠΕΚΕΣ να ενημερώσουν όλους τους ΣΕΕ του ΠΕΚΕΣ για τα ανωτέρω, αλλά και να εξασφαλίσουν την παιδαγωγική και επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών κατά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μάθησης. Για ό,τι άλλο χρειαστείτε θα είμαι στη διάθεσή σας. Αν χρειαστεί θα υπάρξουν επιπρόσθετες οδηγίες από την ΠΔΕ Αττικής.

Αγαπητοί συνεργάτες, σε αυτές τις στιγμές της πανδημικής απειλής από τον κορονοϊό που βιώνουμε όλοι μας, θα πρέπει να δράσουμε με λεπτή προσοχή, έτσι ώστε το πιλοτικό εγχείρημα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας να κρατήσει ζεστή την επιθυμία μάθησης των μαθητών μας. Οφείλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια προς όφελος των νέων μας. Με τη δική σας αρωγή και συνεργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ θερμά θα την προσοχή σας και εύχομαι σε όλες και όλους καλή δύναμη για δημιουργική συνεργασία στις έκτακτες συνθήκες της εκπαίδευσης και της χώρας μας.

Γιώργος Κόσυβας
Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής
:ugeek:

Κλειδωμένο