Online παρουσία

Ανοιχτό forum για θέματα που άπτονται της Σύγχρονης εξ' αποστάσεως Εκπαίδευσης (Webex, κτλ.)
Απάντηση
irenek
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 10 Δεκ 2020, 13:57

Online παρουσία

Δημοσίευση από irenek »

Γεια σας,

η παρουσία μας στα διαδικτυακά μαθήματα πώς πιστοποιείται τεχνικά;

ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
pklink
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: 24 Μαρ 2020, 19:19
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Re: Online παρουσία

Δημοσίευση από pklink »

Αγαπητέ/ή συνάδελφος,
Το θέμα χρήζει μελέτης και καταρχήν ένα αναπάντητο ερώτημα είναι : τι εννοούμε με την λέξη πιστοποίηση με τεχνικούς όρους, στην περίπτωση της σύγχρονης συνεδρίας για τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή;
Συνοψίζω λοιπόν την απάντηση μου, σε αυτά που γνωρίζω:
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το ΥΠΑΙΘ σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να πιστοποιηθεί η παρουσία εκπαιδευτικών ή/και μαθητών στα διαδικτυακά μαθήματα με τον σύγχρονο τρόπο.
Ένα όμως είναι σίγουρο, ότι μπορεί να ανιχνευτεί και να καταγραφεί και ως εκ τούτου και να πιστοποιηθεί! :)
Μια ιδέα για την καταγραφή των συνεδριών του, και τον χρόνο συμμετοχής των μαθητών του (ή τουλάχιστον εκείνων που με τα στοιχεία των μαθητών του έχουν συνδεθεί) μπορεί να πάρει ο εκπαιδευτικός-κάτοχος δωματίου από το Usage Summary Report αφού συνδεθεί με τους κωδικούς του στο webex.
:mrgreen:

irenek
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 10 Δεκ 2020, 13:57

Re: Online παρουσία

Δημοσίευση από irenek »

Γεια σας,

ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας!

Ένας τρόπος να πιστοποιείται ποιος συνδέεται στα εξ αποστάσεως μαθήματα, κάτι που για την ευαίσθητη διαδικασία της εκπαίδευσης ανηλίκων έχει νόημα να γίνεται εκ των προτέρων, είναι ο εξής:

Από την ιστοσελίδα: https://webex.sch.gr/
• Σύνδεση εκπαιδευτικού (χρήση των κωδικών από το ΠΣΔ)
• Επιλέγετε Meetings
• και στη συνέχεια Schedule (δηλ. χρονοπρογραμματισμό) μαθημάτων.

Ο εκπαιδευτικός μπορεί να παράγει διαφορετικό σύνδεσμο για κάθε μάθημα (meeting) και αυτός αποστέλλεται στα mail που έχει καταχωρήσει, όποτε καθορίσει. Έτσι είναι ενημερωμένοι μόνο οι παραλήπτες των email και δεν μπορεί να μπει στο μάθημα κάποιος τρίτος. Είναι μια δικλείδα ασφαλείας, εφόσον δεν υπάρχει άλλη πιστοποίηση για τους μαθητές (δεν ζητείται, π.χ. όνομα χρήστη και κωδικός κατά την είσοδό τους).

Ο χρονοπρογραμματισμός αποτρέπει π.χ. από το να συνδεθεί υποθετικά κάποιος τρίτος στο meeting με το ονοματεπώνυμο μαθητή και να μιλάει στο chat με τους μαθητές και να τους ενοχλεί. Εμείς ως εκπαιδευτικοί δεν βλέπουμε τι διαμείβεται στο chat στις ιδιωτικές συνομιλίες.

Τα mail στέλνονται αυτόματα από το σύστημα όποτε καθορίσει ο εκπαιδευτικός. (Στα Advanced options, μπορεί π.χ. να πείτε να στέλνονται 15 min πριν το meeting. Επίσης υπάρχει και δυνατότητα για χρήση κωδικού από τους συμμετέχοντες.) Η διαδικασία παραγωγής συνδεσμών δεν είναι χρονοβόρα, μπορεί κάποιος να προγραμματίσει σε σύντομο χρόνο τα μαθήματά του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Απάντηση